English Начало Контакти

България в ЕС

Национална награда за социално отговорно предприятие

 

свали pdf (137Kb) Писмо за участие в конкурса за наградата

свали pdf (132Kb)Въпросник за участие в конкурса 

 

Национална награда за социално отговорно предприятие

Националната награда за социално отговорно предприятие е ежегодно провеждан конкурс за предприятие, извършващо стопанска дейност на териоторията на Република България и желаещо да реализира концепцията за корпоративна социална отговорност в своите взаимоотношения с персонала, бизнес партньорите си и местната общност. Конкурсът се организира и провежда от Националната кръгла маса за въвеждане на социални стандарти в партньорство с държавни институции като Министерство на труда и социалната политика (МТСП), Агенцията за малки и средни предприятия (АМСП) и Главната инспекция по труда (ГИТ) .

Националната награда е публично морално признание и подкрепа за предприятията в Република България, придържащи се към най-добрите практики на социално отговорно поведение

Цел на наградата

Националната награда има за цел да повиши доверието в обществото и външните пазари, в усилията на българския бизнес за стриктното прилагане на националното законодателство със социална насоченост и да популяризира и привлече широк кръг от фирми за доброволно прилагане на изискванията на международните и корпоративни стандарти и спецификации за социална отговорност.

Категории награди

С оглед класифицирането на категориите малки и средни предприятия според националното законодателство, Националната награда ще бъде връчвана в категориите:

  • 1) микро и малко предприятие
  • 2) средно предприятие
  • 3) голямо предприятие.
Кой може да кандидатства?

Кандидатстването за наградата е отворено за всички юридически и физически лица, извършващи стопанска дейност на територията на Република България, отговарящи на следните критерии:

  • да спазват изискванията на законодателството на Република България, свързано със социалните стандарти в производството и с опазването на околната среда,
  • да работят в бранша/овете, за който/които е обявен конкурсът през съответната година.
Как се кандидатства?

Включването на фирмите в конкурса за определяне на социално отговорното предприятие на годината е доброволно. Кандидатстването се извършва чрез попълването на въпросник, разработен от Националната кръгла маса за въвеждане на социални стандарти.

Въпросникът се актуализира и конкретизира всяка година в зависимост от бранша/овете, за които се обявява конкурсът.

Процедура за обявяване на конкурс за Националната награда за социално отговорно предприятие

Националната кръгла маса за въвеждане на социални стандарти взема решение за обявяване на конкурс за Национална награда за социално отговорно предприятие на своето последно заседание за съответната година. В решението се определят браншовете, за които ще се проведе конкурсът и в съответствие с това ще се специфицират критериите за класиране на кандидатите.

Националната кръгла маса определя Комисия за оценка на постъпилите кандидатури. Комисията се състои от 5 члена. Работата й се ръководи от председател и секретар, които нямат право на глас. Националната кръгла маса кани за участие в комисията по конкурса за определяне на социално отговорното предприятие на годината и представители на държавните институтции, ангажирани с идеите й и с популяризирането на концепцията за Корпоративна социална отговорност.

Попълнените и подадени в съответния срок въпросници  се разглеждат от Комисията в едномесечен срок след изтичане на крайния срок за участие на фирмите в конкурса. Председателят на Комисията внася резултатите от класирането на първото заседание на Националната кръгла маса след изтичане на едномесечния срок.

Националната кръгла маса взема решение за връчване на наградата.

Решението се взема на базата на общи критерии за определяне на победителите в отделните категории:

1. Вътрешни измерения.

1.1. Управление на човешките ресурси.

1.2. Безопасни и здравословни условия на труд.

1.3. Адаптация към промените.

1.4. Управление на въздействието на околната среда и природните ресурси.

2. Външен аспект.

2.1. Местна социална среда.

2.2. Бизнес партньори, доставчици и потребители.

2.3. Човешки права.

2.4. Глобални грижи за околната среда.

Целта е да се идентифицират практики на социално отговорно поведение в българските предприятия, надхвърлящи изискванията на трудовото законодателство в България и въведени от предприемачите доброволно в посочените по-горе измерения и аспекти на вътрешната и външната среда на фирмата.

Достоверност на данните

Предприятията потвърждават достоверността на посочените от тях данни във въпросника чрез подписването на специална декларация, неделима част от документите за участие в конкурса. В случаите, когато намери за необходимо, Националната кръгла маса има право да направи проверка на място в предприятието чрез регионалните звена на организациите - нейни членове като БСК, БТПП, БИТСП и др. С акта на доброволното си включване в конкурса предприятията изразяват своето съгласие за такава проверка, освен в случаите, когато писмено са заявили несъгласие.  

Награждаване

Връчването на Националната награда за социално отговорно предприятие по категории се извършва на Национална конференция, която има за цел да популяризира добрите практики на социално отговорно поведение в българските предприятия. Националната конференция по корпоративна социална отговорност е насочена към най-широк кръг държавни институции в сферата на икономиката, труда и човешките ресурси, към политически и бизнес лидери и експерти от България и страните-членки на ЕС.

Предвижда се връчването на грамота за "Социално отговорно предприятие на годината". Държавните институции, ангажирани с идеите на Националната награда и международните организации, насочени към популяризирането на концепцията за Корпоративна социална отговорност по инициатива на Националната кръгла маса и в съответствие със своите възможности предоставят на излъчените в трите категории фирми-победители допълнителни бонуси като осигуряване на безплатно участие в панаири, специални презентации на международни икономически форуми и др. под.