English Начало Контакти

Съобщения от БАПИОТ

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА МЕРКИ СРЕЩУ ВЛИЯНИЕТО НА ФИНАНСОВАТА И ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА

 

БАПИОТ счита, че за да може бранша да преодолее икономическата криза ще са необходими неотложни и спешни мерки от страна на държавата за решаване на двата най- основни проблема - ликвидността и свиването на пазара.

            Неотложни мерки:

  • 1. Компаниите в бранша, които през последните години са имали добри икономически показатели, но ще имат проблеми с ликвидността си, да бъдат подпомогнати от страна на банките чрез отсрочки на плащанията и договааряне на нови кредитни рамки. Да им бъдат предоставени държавни или общински гаранции за получаването на допълнителни кредити за оборотни средства.

  • 2. Подобряване на системата за управление на риска в НАП и възстановяване на 80% от ДДС преди приключване на данъчната проверка за фирмите, които са с добра репутация и доказано историческо поведение на добри данъкоплатци.

  • 3. Създаване съвместно с отдела за вътрешен контрол в НАП на звено, към което коректните платци на ДДС да се обръщат в случай на прекомерно забавяне на възстановяването на данъка и което да прави публични имената на данъчните служители, които неоснователно забавят връщането на ДДС.

  • 4. Капитализиране на БАЕЗ и повишаване на нейния капацитет с цел да се постигне рязко увеличаване на лимитите за застраховане на вземания на български фирми от чужбина и създаване на инструмент за застраховане на междуфирмени задължения в България.

  • 5. Решаване на проблема с междуфирмената задлъжнялост чрез създаване от държавата и банковата общност на специална система за нетиране на междуфирмените вземания, която ще покрива:
  • всички вземания независимо от размера им;
  • верижната задлъжнялост индиректно;
  • всички юридически лица и еднолични търговци.

  • 6. Предвид неизбежното намаляване на поръчките е необходимо въвеждането на система на гъвкаво работно време, което да гарантира запазване на работните места. Това е по-добрият план от серийни фалити и трайна безработица.

    За период от 1-2 години на предприятията да се предостави възможност да работят в условията на гъвкаво седмично работно време от 32 часа (минус 8 часа) до 48 часа (плюс 8 часа ) без заплащане на извънредния труд.

  • 7. От Фонд „ГВРС" на работниците, които работят на съкратен работен ден, да се изплаща под формата на обезщетение определен процент от обичайното им нетно възнаграждение.

  • 8. Исканията на синдикатите за регулиране на заплатите и доходите да бъдат съобразени с актуалната ситуация

Спешни мерки:

Отлагане на планираното 20-процентно увеличение на природния газ от 1 януари 2009 г., което се компенсира от падналите цени на петролните деривати.

Изработване на държавна политика и стратегия за развитието на текстилния и шивашкия отрасъл.