English Начало Контакти

Съобщения от БАПИОТ

BGate ’2007 – НАЙ-УСПЕШНОТО БИЗНЕС КЪМ БИЗНЕС ИЗЛОЖЕНИЕ ЗА ОБЛЕКЛО И ТЕКСТИЛ

 

Откриване

Петото  Балканско изложение за облекло и текстил BGate - 2007 беше открито с приветствени слова на официални гости от страната и чужбина. Събитието беше уважено с поздравителен адрес от министър-председателя на Р България г-н Сергей Станишев и от министъра на труда и социалната политика - г-жа Емилия Масларова.

Поздравително слово произнесоха  зам.-министърът на икономиката и енергетиката г-н Лъчезар Борисов и посланика на Германия Н. Пр. г-н Михаел Гайер.

С благодарност към гостите и изложителите се обърнаха и г-жа Валерия Жекова - председател на УС на БАПИОТ и г-н Илко Илков - зам.- председател на УС на БАПИОТ.

Поздрави към българските търговсци и производители отправи председателя на Италианската асоциация за облекло и текстил Джовани Робба.

Посетители

Традиционно на изданието гостуваха чуждестранни търговски делегации, производители, представители на асоциации - партньори на БАПИОТ и журналисти от специализирани европейски медии.

Събитието посетиха фирми от Франция, Германия, Русия, Швейцария, Португалия, Испания, Италия, Дания, Швейцария, Холандия, Англия и др. Отбеляза се засилен чуждестранен интерес от съседните ни страни -  Гърция, Турция, Македония, Румъния и Сърбия, което е индикатор, че изложението е бизнес форум не само на национално, но и на Балканско ниво.

Посетители на Bgate 2007 по страни

Изложители

На площ от 5200 кв.м /което е с 25% повече спрямо изложбената площ от миналата година/ се представиха над 130 директни изложители . Те показаха последните тенденции в бранша - от готовия продукт до всички необходими материали и модни аксесоари при производството на облекло, текстилни и шивашки изделия, машини и оборудване.

Своя дебют направиха 57 фирми. За първи път Национално участие имаха 11 турски фирми, които показаха продукция си - трикотаж, прежди, тъкани, облекла и аксесоари за тях, спомагателни материали за текстилното и шивашкото производство и др.

Със свои щандове дебютираха Асоциацията на българските текстилни и модни дизайнери и Браншовата организация за текстил и облекло на Югозападна България, представляваща голяма част от фирмите в района.

BGate презентира стила и качеството в текстилната индустрия и като бизнес изложение привлече интереса на 2500 посетители. "Бизнес-към-бизнес" инициативата допринесе за създаването на нови делови контакти в този бранш, както на национално, така и на международно ниво.

 

Балканското изложение  за облекло и текстил BGate 2007 бе структурирано в 3 тематични групи.

В сектора BGate Стил участваха 49 фирми производителите на текстил и облекло със собствена марка. Мъжки ризи, дамски блузи и юношеска мода от тъкан текстил, както и трикотажни спортни облекла собствено производство бяха сред експонатите. Изложителите демонстрираха сезонни колекции от платове с дизайн и цветове, съобразени с актуалните тенденции. Облекла за колоездене, изработени по съвременни технологии с ултравиолетова защита, привлякоха интереса на посетителите. 

BGate Партньори обедини 25 фирми, които имат развити търговски отношения и контакти по линия на изработка на облекло на ишлеме - пълно или полуишлеме.

В  сектора  BGate Оборудване и услуги се представиха общо 54 фирми: 19 фирми за машини, девет, специализирани в услуги и софтуер и 26 фирми, предлагащи аксесоари.

Интерес привлякоха ултра-модерните професионални шевни машини, текстилни лазери, както и машини за кожено-галантерийната индустрия, съвременен софтуер и CAD/CAM системи - цялостни решения или софтуер за дизайн, за технически скици, проектиране на бродерии, както и  CAD сервизи.

Съпътстваща програма

Традиционно, BGate 2007 предложи на гостите и изложителите представително модно ревю на 8 фирми със собствена търговска марка и утвърдени позиции на европийския пазар и самостоятелно модно ревю на фирма Маркам.

Асоциацията на българските текстилни и модни дизайнери  проведе на 5 октомври международна конференция на тема "Корени и креативност" с участието на дизайнери от страната и чужбина.

Новостите в трикотажа и конфекцията, сертификацията, системите за качество  бяха сред темите на двудневната Общотекстилна конференция - "Иновации в текстила и облеклото".

В последния ден на изложението гостуващата дизайнерка г-жа Мара Михел от „Вайс-консултинг" изнесе доклад на тема  „Модни тенденции есен - зима 2008 г."