English Начало Контакти

България в ЕС

СИСТЕМАТА ИНТРАСТАТ

Приемането ни в ЕС ще задължи страната да изготвя текуща информационна справка за движението на стоките в рамките на ЕС. Подаването на интрастат-декларации ще бъде  ежемесечно задължение на всяка фирма, която се занимава с внос или износ, която надхвърля определение прагове на годишен оборот и която търгува със страни от ЕС. Праговете на оборотите се определят от НСИ на база миналогодишна статистическа информация.

Това, което засяга производителите на облекло и текстил е най-общо следното:

  • Законова основа

Задължението за подаване на декларации по интрастат се регулира със Закон за статистика 1на вътрешно-общностната търговия със стоки, чиито проект е одобрен и се очаква в близките месеци да влезе в сила.

  • Терминология и документи

След влизането ни в ЕС документите за движение на стоки в рамките на общността ще бъдат фактури-инвойс и сертификати за произход ЕВРО 1. Въпреки това, задължението за декларирането на внос и износ на всички търговци, търгуващи със страните от общността не отпадат.

Термините „внос" и „износ", в смисъла на горепосочения закон се заменят с термините

„пристигания"  и  „изпращания".  Съответно, фирмите които се занимават с внос от общността ще подават месечни декларации по интрастат - пристигания, а фирмите, занимаващи се с износ ще подават месечни декларации по интрастат - изпращания. Формулярите на тези декларации ще съществуват в електронен вид на страницата на НСИ - http://www.nsi.bg/.

  • Кои фирми са задължени да подават декларации по ИНТРАСТАТ?

Декларации по интрастат ще подават всички фирми, които надминават по оборот в рамките на общността, определените от Националния статистически институт минимални прагове за годишен оборот по пристиганията или изпращанията. Очакванията на НСИ за размера на праговете за 2006 г. по пристиганията е да бъде 75 000 лв., а по изпращанията 200 000 лв. Годишните прагове за тази година ще бъдат обявени в ДВ най-късно до 31.07.2006 г., като се очаква задължението за подаване на декларации по интрастат да влезе в сила от септември 2006г.
Въпреки , че не сме приети за член на ЕС тази практика ще влезе в сила, като за известен период от време - месеците до края на 2006 г. търговците ще са задължени да декларират своята дейност и чрез ЕАД и чрез интрастат декларации.

Търговците, които не надвишават националните прагове по влизанията и излизанията в ЕС, ще подават данните за своята дейност чрез декларациите по ДДС, в които ще съществуват специални полета, наречени „европолета".

Търговията с трети страни ще се оформя чрез ЕАД, както до сега.

  • Компоненти на декларациите, срокове и начини за подаването им

Декларациите по интрастат съдържат следните  колони - код на стоката, страна на изпращане, вид сделка , условия на доставка и др. компоненти съдържащи се в досегашните ЕАД, но оформени в табличен вид.

Предвижда се след извършването на търговска сделка търговецът веднага да отрази в дневници пристиганията или изпращанията за всяка стока поотделно.  В края на месеца декларацията ще се подава на базата на обобщаване данните от тези дневници.

За улеснение на фирмите  ще бъде създаден софтуерен продукт, който ще бъде разпространяван безплатно. Тази програма ще има възможността в края на месеца, автоматично да обобщава подадената текуща информация и сама да създава  Декларациаята по Интрастат.

Декларациите по Интрастат ще бъдат подавани единствено по електронен път, ето защо фирмите , които попадат под  задължението за подаване трябва своевременно да си закупят електронен подпис. Повече информация за електронния подпис, от къде да се закупи и какво представлява на уеб-страницата: http://www.bulsign.com/

Срокът за подаване на декларациите е до 10-то число на текущия месец.

  • Важно! Периодът за определяне на оборотите по влизанията и излизанията е календарна година и не е плаващ, както при ДДС.

Кога за фирма, нерегистрирана по системата интрастат възниква задължение за регистрация. Това се следи от НАП при подаването на декларациите по ДДС и отчитането на данните от евроклетките в тях. Новорегистрираната фирма може да подаде първата си декларация до 20 число на месеца, в който е възникнало задължението й - седмица след установяването на възникването му.

  • Специфични подпробности при режима активна обработка /ишлеме/

Специфичното тук е , че за целите на интрастат влизанията по този режим ще бъдат регистрирани с реалната стойност на изделията за дообработка, а излизанията  - с реалната стойност на готовото изделие. С други думи фирмите работещи на ишлеме са задължени първоначално в евроклетките на декларацията по ДДС, а в последствие и в декларациите по интрастат да декларират за влизане стойността на плата и помощните материали, влезли в страната , а при излизане стойността на готовото облекло - равняващо се на едровата цена на изделието, независимо че те получават като възнаграждение само стойността на труда. Това е необходимо за статистически цели.

Методологията  за попълване на декларациите, специфичните кодове и класификации, най-често задаваните въпроси и отговори като информация ще бъдат публикувани в специализиран наръчник, който ще бъде разпространяван безплатно от държавната администрация.