English Начало Контакти

Специални оферти

Защитата на марката - приоритет номер едно за всеки търговец

В специално интервю за в-к Пари, г-н Костадин Манев, председател на Патентното ведомство в България, представи основните насоки за защита на българските търговски марки извън територията на страната.

Изборът на българските предприемачи - създатели на собствена марка се свежда до :

  • - придобиване на закрила по национален ред;
  • - придобиване на закрила по международен ред;
  • - регистрация на марка на общността.

Г-н Манев информира, че тактиката и стратегията по създаване, придобиване на права и използване на марките зависи от множество фактори, като примерно кръг потребители, асортимент на производството, и т.н.

В тази връзка ролята на Патентното ведомство в България е да даде необходимата информация и съвети, за да може всеки заинтересован да определи най-точно какви са неговите бизнес интереси. Г-н Манев посочва, че в практиката изключително добри резултати са се постигали и при използването само на една силна и активна марка, както и при създаването на серия от марки.

Патентното ведомство развива широка дейност за обучение и популяризиране на информацията, проблемите и ползите на индустриалната собственост. Най-новата услуга, която се предлага на гражданите, се състои в извършване на ускорена експертиза по заявка за марка на територията на страната и цели ускоряване на процеса по получаване на права върху марки. От патентното ведомство са на мнение, че това ще доведе повишаване конкурентността на българските предприемачи и ще засили позициите им на европейския и световен пазар.

Изт. Специално издание в-к ПАРИ - Топ марките в България