English Начало Контакти

Специални оферти

БАПИОТ и КРИБ на среща с министър Миков

БАПИОТ и КРИБ на среща с министър Миков

 

Г-н Михаил Миков, министър на вътрешните работи на Република България, запозна представителите на бизнеса с промените в работата на Министерството на вътрешните работи, като специално внимание обърна на мерките за опазване на обществения ред, миграцията на работната сила и борбата с организираната престъпност. Представители на над 50 компании, членове на КРИБ, участваха в срещата, която се състоя на 30 юни 2008 г. в хотел „Шератон", София. Много от тях зададоха въпроси на министъра във връзка с актуалната обществено-политическа и икономическа ситуация в страната.


На поставените въпроси за миграцията на работна сила и внос на работници от страни извън ЕС, министър  Миков отговори:

МВР ще работи с всички организации за търсене и овладяване на конкретни ситуации и решаване на проблеми. Проведени са срещи с министъра на вътрешните работи на Франция и ще се разширят сферите на споразумения между двете страни, като се търсят и нови възможности за сътрудничество. В периода на председателство Франция има амбицията да постигне напредък в практиките  за третиране на имигрганти и уеднаквяване на разпоредбите в страните от ЕС. Франция ще направи сериозни стъпки в тази посока и най-вече през Пакта за имиграция. Приоритет в Пакта е селектираната имиграция от страни извън ЕС.Чисто технологичен е спора за въвеждане на зелена или синя карта за периода на пребиваване. Търсят се възможности за привличане на работна ръка но държавата ще се ангажира да не ре-имигрират  чужденците дошли в България към страни от ЕС.


МВР ще се се засили укрепването на граничния контрол и ще работи активно за премахване на проблема за нелигитимна работна ръка. Министър Миков обеща да търси бързи решения особено в пограничните райони, не само като политически знак но и като възможности за развитие на тези части от страната.

МВР ще работи за подобряване на компетенциите на работещите в системата специалисти.

На поставен въпрос за внос на работна сила като едно от решенията за справянето с недостига на работници, КРИБ добави че прави съвметно изследване на проблема заедно със Световната банка и Министерство на труда. Цената на един внесен работник е много висока, като половината от таксите събира МВР а процедурите са дълги и сроковете непредсказуеми. КРИБ изяви желание да бъде гарант за внос на работници в определени сектори, което министър Миков  определи като доста смело изказване на бизнеса. Той отбеляза че ако потока на внесена работна сила достигне незаконно други европейски страни то ЕС ще се намеси рязко.

В края на срещата министър Миков обеща да се заинтересува от сега действащите такси за внос на работници от трети страни  и да търси начини за намаляването им. Но въпреки това той подчерта, че въпросът стои на ниво правителствена политика и отказа да коментира конкретни детайли и процедури.