English Начало Контакти

Специални оферти

Периодичност и размер на авансовите данъчни вноски през 2006 г.

 

Необходимост от промени в периодичността на авансовите вноски за данък корпоративна печалба, внасяни от данъчно задължените лица, обикновено възниква в случаите, при които те променят данъчния си статут; в случаите, при които размерът на оборота им в дванадесет последователни месеца надвиши нормативно определена граница, или тогава, когато в две последователни данъчни години са налице по-съществени изменения в размера на отчитаната от тях печалба. Промени в размера на дължимите от тях вноски пък може да възникне в случаите, при които те очакват намаление на печалбата си за дадена година, или тогава, когато по реда на определени нормативни разпоредби корпоративният им данък печалба за дадена година е преотстъпен или намален.

Размерът на месечните вноски за периода 1 януари до 31 март, т.е. за първите три месеца на дадена текуща година, се определя на база облагаемата данъчна печалба за годината преди предходната, а за периода от 1 април до 31 декември - тази за предходната. Данъкът се внася до 15-то число на месеца, следващ месеца, за който се дължи.

Размерът на дължимите месечните авансови вноски за периода от 1 април до 31 декември се определя на база облагаемата печалба за предходната година. Когато тя е положителна величина, за този период се дължат месечни авансови вноски, определени като една дванадесета от тази величина, коригирана със съответния коефициент. Когато е отрицателна или нулева, се правят тримесечни авансови вноски, на база облагаемата си печалба за съответния период на текущата година с натрупване в размер на 15% (чл.56, ал.5 на закона).

На целогодишен тримесечен режим за вноските са предприятията, приключили двете поредни предходни години с нулев или отрицателен данъчен финансов резултат. На същия режим са и новообразуваните през годината данъчно задължени лица, лицата, които през предходната година не са имали задължението да формират облагаема печалба по реда на ЗКПО, обявените в несъстоятелност или ликвидация (по реда на чл.41 от закона) лица, както и приемащите данъчни субекти - новоучредени чрез преобразуване търговски дружества или чрез преустройство кооперативни организации, които не попадат в хипотезата за преобразуване по чл. 56, ал.3, т.1. Размерът на дължимите тримесечни авансови вноски от тези лица се определя на база на облагаемата им печалба за съответния период на текущата година с натрупване. За четвъртото тримесечие авансова вноска не се прави.

Като допълнение към разпоредбите, регулиращи периодичността на авансовите вноски, от 1 януари 2006 г. е в сила промяна (ДВ, бр.102 от 2005 г.), която прави уточнение на фактологичните обстоятелства, при които някои лица, облагани с окончателен годишен (патентен) данък, са задължени да правят авансови данъчни вноски по ЗКПО. Промяната определя случаите, при които едноличните търговци, местните юридически лица и неперсонифицираните дружества, облагани с такъв данък, дължат авансови вноски по ЗКПО за дадена текуща година. Това са случаите, при които оборотът на посочените лица за дадена текуща година превиши 50 000 лв. Тогава посочените лица стават задължени да внасят тримесечни данъчни авансови вноски. Задължението им започва да тече от тримесечието, за което оборотът им е превишил нормативно определения размер. В такива случаи направените от тях вноски за патентния данък се приспадат от следващите им се авансови вноски или от годишните им вноски за корпоративен данък.

На лицата, на които дължимия корпоративен данък за дадена текуща година се преотстъпва или съответно намалява по реда на глава десета от ЗКПО, се преотстъпва и съответната част от дължимите авансови вноски за данъка през следващите данъчни години, при определянето размера на които той служи за база.