English Начало Контакти

Специални оферти

НАП публикува Наръчник по ДДС в интернет

Наръчник по данък върху добавената стойност е публикуван на интернет страницата на Националната агенция за приходите (НАП) - http://www.nap.bg/

Помагалото е структурирано тематично в десет глави. Последователно са разгледани общите принципи и полето на приложение на ДДС, определенията за данъчно събитие, изискуемост на данъка, данъчна основа, право на приспадане на данъчен кредит, задължения на данъчно задължените лица и други. В последната десета глава е описано действието на специфичните данъчни режими, като облагането с ДДС на стоките втора употреба, субсидиите, финансиранията и т. н.

За по-лесно възприемане и бързо ориентиране информацията в наръчника е представена и чрез детайлни схеми и примери. В помагалото е обобщена и практика на Съда на Европейските общности във връзка с прилагането на ДДС в рамките на Oбщността.

Наръчникът е полезно помагало за всички клиенти на НАП, които искат да се запознаят със същността, полето на действие, особеностите при облагането на стоките и услугите с данък върху добавената стойност. Той няма статут на становище или указание и не е задължителен за прилагане от органите по приходите при ревизии по ДДС. Помагалото има за цел да подпомогне служителите на НАП и клиентите на агенцията в разбирането и задълбочаване на познанията за същността и механизма на действие на данъка върху добавената стойност.