English Начало Контакти

Специални оферти

ИЗРАБОТВАНЕ НА СОБСТВЕНА МАРКА – ПОЛОЖИТЕЛЕН ПРИМЕР ОТ ПРАКТИКАТА

 

Корейската компания  EXP печели голямата награда за защита на собствена марка, чрез иновативна маркетингова стратегия.

Изработването на собствена марка е станало една от най-важните стратегии за корейските компаний в условията на усилена конкуренция и стагнация в бранша. Чрез тази политика  се увеличават продажбите в супер задоволените пазари. Кореа-хералт представя едни от най-учпешните марки, създадена от Хауанг Си - юунг, спечелили голямата награда за миналата година за собствена марка.

Предприятието произвежда спортни облекла е спечелило сред 150 марки. Компанията е разработила през 2002 маркетингова стратегия, в която е вложила около 11 билиона, увеличени на 78,5 билиона през 2003 и достигнала 104 билиона оборот през 2005 г. Очевиден е огромния интерес. Мениджърът на фирмата  Петер Мин казва, че е трябвало да се намери някаква нестандартна ниша в пазара на спортни облекла, за да пробие в пазарите на Nike , Adidas и Fila. Решението на фирмата е да се заеме тази ниша на пазара между традиционното и дизайнерско спортно облекло. Фирмата налага моден стил, нова марка и нетрадиционни решения при дизайна. Компанията разработва концепция за спортни облекла за екстремни спортове, за езда, сноуборд,  кънки. Корейските потребители, които са готови като съзнание за новите тенденции, веднага започнаха да купуват облеклата с марката EXR.

Потребителите на тези облекла са хора, които се интересуват от своето тяло, здравето си и доброто прекарване. Потребителите на този вид облекла са с добри доходи и професии и активно използват свободното си време , карат кънки през лятото и скейтбордове през зимата, участват в курсове по тайбо и  йога и се грижат за външния си вид. Вторият етап за развитието на марката EXR е развитието на марковия имидж чрез така наречените коопериращи се маркетингови стратегии. През изминалата година EXR и LG Telecom разпространиха комплект облекло, събиращо се в малък несесер, удобно преносимо и водонепропускваемо. В комплекта има и компас за спортни дейности на открито. EXR сътрудничи за своята реклама и с Chrysler Korea. Компанията e започнала производството на нови видове продукти-аксесоари като се започне от портофейли, несесери, чанти, гуменки и чорапи.

EXR има около150 местни клона в страната.  Компанията сътрудничи с  40 предприятия в Китай,  7 в Япония, малки дизайнерски лаборатории в  Ню Йорк и Лондон. Благодарение на новата генерация младежи в Китай продажбите й нарастват неимоверно, което спомага изключително и за нейното развитие в бъдеще. Източник: „Хералд" - Великобритания