English Начало Контакти

Специални оферти

АМЕРИКАНСКИ СОЦИАЛЕН СТАНДАРТ - SOCIAL ACCOUNTABILITY 8000

 

Цели на стандарта
- да развива, поддържа и прилага политиката за прилагане на процедури за контрол на непопулярни ръководни производствени практики,
- да покаже политика на добро социално ръководство, съгласно законовите изисквания на съответната страна.
 

Нормативни документи  и тяхната интерпретация
В документа на социалния стандарт ясно се  определя дефиницията на предприятие, на доставчик, на поддоставчик, на изправни действия и концепции, на колективни интереси и детски труд, тежки условия на труд, експлоатация на детски труд и надомен труд.
Изискванията за социалната отговорност предопределят умереното използване на детския труд и принудителния труд. Изключително се набляга на здравеопазването и сигурността  на работното място. Важен фактор за признаването на социално отговорен работодател е допускането  на територията на предятието на свобода на сдружаването и участие в съюзи, избягването на дискриминацията и дискриминационните практики, спазване на работното време и редовното заплащане на трудовото възнаграждение.
Истината е, че висшето ръководство на дадено предприятие  определя политиката на компанията за социалната сфера и условията на труд. За да бъдат достигнати минимум социални стандарти основна предпоставка е спазването на трудовото законодателство на съответната страна.
В офиса на БАПИОТ разполагаме с пълния текст на английски по този социален стандарт.