English Начало Контакти

Специални оферти

ЕФЕКТИВНО ИЗПОЛЗВАНЕ НА ЕНЕРГИЯТА

ЕФЕКТИВНО ИЗПОЛЗВАНЕ НА ЕНЕРГИЯТА

 

В съвременния глобален икономически свят, където конкурентността е един от най-важните фактори за оцеляване, енергостпестяването е основен стълб на добрата фирмена политика. Много от съвременните фирми са напреднали в икономията на енергия, чрез значителни инвестиции на средства, което им носи икономии от порядъка на 15%. Големи са възможностите, които се предоставят за икономия на енергия в малките и средните предприятия.

 

Какво означава правилното използването на енергията?

 

Това е система от мерки за правилното използване на енергията, което включва: организационни практики, действия, планиране, отговорности, процедури и мерки, които имат единствената цел да се използва ефективно системата, като се икономисва енергия.

Енергийното управление за разлика от управлението на качеството и на средата, се отнася към една осезаема област, която са основните средства на предприятието. Енергийното управление има за цел,  в  производството на стоки да се влага възможно най-малко енергия, без да се намалява качеството му.

Истинските икономии могат да бъдат постигнати чрез по-добро управление. Периодични проверки на системата, своевременно следене на разхода, обучение на персонала и изправността на системата могат да доведат до  по-голяма икоомия.

Освен икономията на енергията, нейното подходящо използване води и до опазването на околната среда и икономията на вода, основни материали, и подобряване на производителността и ефективното използване на производственото оборудване.

Връзката с управлението е крайъгълния камък за постигане на резултати. Следва установяването на същинската консумация на енергия, отнасяща се към "Baseline Consumption" чрез един енергиен контрол. След това се определят същинските цели за икономия на енергията и се начертават действията за тяхното осъществяване. Задълбочаването на процеса води до уведомяването на цялото предприятие. Паралелно с това се преглежда текущата възвръщаемост, начертават се нови цели и започва нов кръг на енергийно управление.

Обвързване

 

Обвързване на управителя на предприятието за дългосрочно осъществяване на енергийната програма, лимитиране на периметъра  на употреба на енергия, систематично осъществяване на мерки и инвестиране в икономията на енергията са част от енергийната политика.

Контрол и поставяне на дългосрочни цели

 

Енергийният контрол предполага наличието на възвръщаемост от системата в посока на консумацията и управление на енергията и  определя посоката за икономии. Определянето на специалната консумация на енергията /единици енергия - използвани за единица процес/ е част от управленската политика на предприятието. Специалната консумация на енергията се измерва в единици за енергия като: kWh/m, kWh /m2, kWh /m3, kWh/ton. Инструментите за измерване на енергията можете да намерите на уеб-страницата: http://www.ems-textile.net/

За да очертаем една дългосрочна стратегия по тази тема трябва да имаме представа за настоящото състояние на консумация на системата за управление на енергията и да очертаем целите за увеличаване на ефективността за използваната енергия и нейното икономисване.

Планиране и изпълнение

 

Ходът на специалното използване на енергията дава отпечатък върху резултатите  на енергийното уравление и неговото качество.  Използването на графики за сравнение заедно с със статистическия контрол на качеството, както е показано на диаграмата за контрол (Схема 2), предлага полезна информация, която може да ни информира своевременно за системните отклонения в консумацията на енергията и ни дават знак за предприемане на коригиращи мерки.

Ревизия на системата

 

Един успешен начин за ревизия на системата на използване на енергията е чрез позването на матрица за енергийно управление, която беше изложена от «BRESCU» през  1993 г.

Тази матрица съдържа резултатен начин за оценяване на същинското състояние за консумация на енергия и нейното ръководене и предоставя ръководство за усъвършенстването й.

На показаната матрица /изпратена ви в приложението/ за ревизиране на енергията, всяка колона изпитва една от шестте кризисни параметъра на употреба на енергията: енергийна политика, организация, уведомяване на личния състав, следене на консумацията и контрол, чувствителност, обучение на хората и инвестиции за икономия на енергията. Обясненията в 1 до 4 представляват допълнителна помощ за управлението на консумацията на енергията. Информацията от тази матрица добива стойност, когато всяка стъпка се изпълнява стриктно. Целта в случая е да се постигне равномерна евоюция в колкото е възможно по-високи нива на всички действия.

Изводи

Както беше споменато и в съдържанието по-горе в съвременния свят на конкуренция, за фирмите е изключително необходимо да произвеждат изделия с добро качество и възможно най-ниски цени. За това може да помогне до голяма степен правилното управление на енергията, използвана в производството. Тази дейност не е нещо ново, използването на енергоспестяващи методи е процес, който датира от преди 20 години и резултатите са налице. Днес, когато науката бележи доста резултати в тази насока, опитът и високите технологии, компютрицазията и различните съвременни уреди, дават възможност за улесняване на този процес и подобряването на неговата ефективност.

Още повече, че системата за управление на енергията може да се съчетае с останалите сертифициращи системи като  ISO 9001 и ISO 14001 като използва модерни  научни постижения, каквито са "Performance Management" като въведе в практиата техните достижения.

На базата на международния опит и доброто управление на енергията предполага инвестиция от порядъка на 2%. Тази сума е достатъчна за закупуването  и инсталацията на специална компютърна счетоводна програма, която ще бъде основата на контрола. Времето за изплащане на тази инвестиция е по-малко от три години.

Най-общо казано 1 до  2 % стойността на общия годишен разход на енергия може да бъде инвестиран и да даде значителни резултати за ръководенето и използването на енергия и тази инвестиция в дългосрочен план дава сигурност и възможност за конкурентноспособност на производствената единица. SIGMA Consultants, г-н Янис Йоанидис

Във връзка с тази информация, моля да попълните анкетата - матрица /приложена към новините/ и да я изпратите в секретариата на БАПИОТ - на факс номер 02/9693181свали pdf (115Kb)