English Начало Контакти

Специални оферти

ДЕФИНИЦИИ на термини, използвани в проекти за иновации и в конкурса за иновативно предприятие за 2006

 

Иновативно предприятие е това, което през последните три години е реализирало технологични продуктови и/или процесни иновации. Последните представляват внедрени в практиката технологично нови продукти и процеси, както и продукти и процеси със съществени технологични подобрения. Тяхната практическа реализация се изразява в лансиране на продукта на пазара /продуктова иновация/ или използване в производствения процес /процесна иновация/.

  • НИРД - Научно-изследователска и развойна дейност - систематична творческа работа, насочена към придобиване на ново знание и търсене на насоки за неговото практическо приложение.

  • Технологично нов продукт - като технологично нов се определя продукт, чиито технологични характеристики или проектирано приложение значително се различават от произвежданите до момента продукти. Този вид иновации могат да се основават на използването на радикално нови технологии, комбинирането на съществуващи такива или да произтичат от използването на ново знание.

 

  • Технологично усъвършенстван e продукт, чиито характеристики са значително подобрени. Усъвършенстване на конкретен продукт /по-високо качество или по-ниски производствени разходи/ може да се постигне чрез използване на компоненти и материали с по-високо качество. Комплексни продукти, състоящи се от няколко интегрирани технически подсистеми, се определят като усъвършенствани след промени поне в една от подсистемите.

 

  • Технологичната процесна иновация представлява усвояване на технологично нов или значително усъвършенстван метод за производство или доставка на продукта. Тук се включват промени в оборудването и производствената организация или комбинация от двете. Методът може да е проектиран за производство и доставка на нови или усъвършенствани продукти, които не са произвеждани или доставяни с прилаганите до момента производствени методи, или за повишаване ефективността от производството или доставката на съществуващи продукти.

 

  • ERP System - Enterprise resource planning systems са системи за информационен мениджмънт, посредством които се интегрират и автоматизират голяма част от операциите в производството и дистрибуцията на фирмата.

 

  • CRM System - Customer Relationship Management (CRM) са системи за управление на връзките с клиентите на фирмата

 

  • CAD/CAM System - Computer-Aided Design/Computer-Aided Manufacturing са системи, използващи компютърни бази данни за проектиране и дизайн на части, детайли и системи; изпълнение на сложни структурни и дизайн-анализи; директно програмиране на изпълнението на детайлите.