English Начало Контакти

Анализи

Moody's публикува годишния си доклад за България

Агенцията за кредитен рейтинг Moody's публикува своя годишен доклад за България. Докладът на Moody's "България: кредитен анализ 2008" е годишно преработено издание за пазарите, а не действие по присъждане на рейтинг.

В документа от Агенцията отбелязват, че рейтингът за държавни облигации от Baa3 и положителната перспектива на страната са отражение на увеличената стабилност на страната в десетилетието след икономическата и банкова криза през 1996 - 97 г. Таванът в чуждестранна валута за страната е A1.

"Икономиката се стабилизира, растежът е силен и диапазонът на производството се разшири," заявява вицепрезидентът на Moody's Кенет Орчард, автор на доклада. "Рейтингите са подкрепени от благоразумна фискална политика и ниски и намаляващи дългови нива." - допълва той.

Кенет Орчарт отчита още, че постигнатото в началото на 2007 г. членство в Европейския съюз е осигурило важна техническа и финансова подкрепа и е улеснило европейската интеграция на България.

"Рейтингите балансират тези положителни развития и съществуващите притеснения, по-специално наличието на режим на валутен борд паралелно с голям дефицит по текущата сметка и бърз ръст на външния дълг на частния сектор," - коментира Орчард.

Според анализатора на Moody's съществуващите глобални финансови вълнения също са увеличили риска от това един външен шок да доведе до икономическо объркване през следващите 12-18 месеца. "Увеличаването на макроикономическите рискове обаче бе съпроводено от забележително подобрение в показателите на държавния дълг," казва Орчард и добавя, че "Анализът на симулацията на шокове показва, че правителството и банковата система са достатъчно силни, за да устоят на значителен икономически или финансов шок при настоящото ниво на рейтинга на страната."