English Начало Контакти

Анализи

Условията на пазара на труда за специалисти и мениджъри в България се подобряват

 

Това сочат резултатите от 9-то годишно проучване за тенденциите в наемането на персонал по света на мултинационалната компания Antal International, оперираща в областта на човешките ресурси. Резултатите от проучването бяха оповестени през месец юли 2011 г.

За целите на проекта "Global Snapshot" ("Глобална моментна снимка") са били интервюирани 12800 организации в 47 страни. Задаван им е бил въпросът дали в момента наемат или уволняват специалисти и мениджъри и дали планират да го правят през идното тримесечие.

Резултатите от анкетите показват, че нивото на наемане на персонал през последните месеци се е повишило до 54% от фирмите. Освен това става ясно, че тази положителна тенденция ще продължи, тъй като се предвижда, че нивата на уволняване ще паднат до 18% от фирмите през следващите 3 месеца, което показва, че условията на българския пазар на труда се подобряват цялостно, коментират от Antal. Тези стойности се доближават до глобалните - в световен мащаб 52% от организациите наемат персонал, а 17% освобождават.

Нивата на наемане в останалата част от източноевропейските и евразийските региони показват смесени резултати. В Турция 71% от организациите наемат персонал, докато в Унгария техният дял е едва 43%

„Последното проучване Global Snapshot на Antal International съдържа индикации за дългоочакваното завръщане към стабилност на глобалните пазари", коментира главният изпълнителен директор и председател на борда на директорите на Antal Тони Гуудуин. „Това издание на проучването потвърждава тази стабилност. Цялостните резултати почти изцяло съвпадат с тези, които прогнозирахме в предния ни доклад - 52% от организациите наемат специалисти и мениджъри, а 17% освобождават", допълни той.

Източник : Антал интернешънъл