English Начало Контакти

Новини

18 български фирми и официална делегация от представители на сектор Текстил и облекло на международното модно изложение Who's Next в Париж

18 български фирми и официална делегация от представители на сектор Текстил и облекло на международното модно изложение Who's Next в Париж

 

В края на януари, в периода от 25 до 28, над 2 000 марки за мода и аксесоари от цял свят, представиха колекциите си за сезон есен – зима 2014 – 2015 на световноизвестното и утвърдено модно изложение Who’s next в Париж, Франция.

 

Благодарение на упоритите усилия и дългогодишни контакти на БАПИОТ, и с финансовата подкрепа на ИАНМСП, официална делегация от фирми – членове на БАПИОТ и представители на българската модна индустрия, посетиха Париж и се включиха като посетители и изложители в едно от най-реномираните международни модни изложения Who’s next, което се провежда в комплекса Parc des Expositions - Paris Porte de Versaille във френската столица.

 

В изпълнение на проект за насърчаване на експорта, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Конкурентоспособност“ 2007 – 2013, по който ИАНМСП е институционален бенефициент, Агенцията пое разходите на участниците за: наем на изложбена площ, проектиране и изграждане на щанд, наемане на оборудване и обзавеждане, регистрация на изложителите, включване на изложителите в официалния каталог, рекламиране на участието, както и транспортните разходи и разходите за престой на участниците в официалната делегация.

 

ИАНМСП се довери изцяло на БАПИОТ за комуникацията с представителите на френското изложение. Със съвместни усилия от българска и френска страна бе реализиран и подбора на кандидатите, участници в Who’s next. Одобрените 10 български фирми – изложители се представиха със собствени самостоятелни щандове в зали според тематиката на тяхните колекции и предлагане.

Ай Пи Ес – Ай ООД, Дизаерс ЕООД, Вени Стил ООД, Нели Колева – Фешън ЕООД, Жана Жекова ЕООД, Зарена АД, Калебо ЕООД, Евгеника ЕГ ООД, Пандара Прадакшънс ЕООД, Бионд Би ООД впечатлиха изложители, посетители и гости с най-доброто от актуалните модни тенденции и българските традиции в модата.

 

Щандовете на българските участници бяха посетени лично от посланикът ни в Париж Ангел Чолаков, с икономическият съветник към посолството Ана Лазарова, генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, от видни представители на бизнеса от България и български студенти, изучаващи мода в Нов Български Университет. Всички те пожелаха много успех на българските изложители.

 

Същевременно зам. министърът на икономиката и енергетиката на България – г-жа Анна Янева лично бе част от официалната българска делегация. Сред фирмите– членове на БАПИОТ, които я придружаваха, бяха представители на фирмите Антоан Вил, Елитекс, И.Н.А Трейдинг, Крис Фешън, Нова Линия, Петър Щерев, Пирин Трейдинг, Паро, ТПК Нов свят, Яша,и др. Те имаха възможността да осъществят кратка официална визита на българското посолство в Париж и среща с българския посланник – г-н Чолаков, както и бизнес срещи с френски компании, проявяващи интерес към сътрудничество с български партнъори.

 

Накратко за самото изложение :

 

WHO’S NEXT e специализирана промоционална проява в областта на модата и е призната за една от най-значимите в Европа. Провежда се от 1994 г. два пъти в годината. В последното издание през 2013 година на изложбата участваха 525 компании, а посетителите бяха над 60 000, сред тях търговци и специалисти в модния сектор. Изложбата е предназначена за моделиери и производители на модни марки, обувки, дрехи, бельо, платове, трикотаж и модни аксесоари.

 

Зимното издание на Who’s next 2014 отбеляза едва 1% ръст в посещаемостта , в сравнение със зимното издание на 2013 година, или 58 232 човека, но събра единствено положителни отзиви от гости и участници. Французите бяха сред най-многобройните на изложението и представляваха 64% от общата маса на посетителите. Следваха Италия, Испания, Белгия, Германия.

Отбеляза се обаче силен спад на посетители от Великобритания и Турция ( между 15 – 20% по-малко гости в сравнение с 2013 година ), както и на тези от Япония, Китай и Южна Корея ( между 32 и 17 % по-малко в сравнение с издания от предходната година ).