English Начало Контакти

Информация за пресата

БАПИОТ инициира ново писмо до държавните институции с цел спешна подкрепа на бранша текстил и облекло

 

В периода от 08 до 09 април 2009г. зам.-министър Анна Янева, по инициатива на БАПИОТ, посети редица шивашки фирми от региона на Русе и Плевен. Целта на посещението на министър Янева бе да се запознае с актуалната ситуация на бранша и възникналите проблеми в условията на международна финансова и икономическа криза.

В резултат от визитата на зам.-министър Янева, БАПИОТ инициира изпращането на официално писмо до съответните държавни институции, изисквайки подкрепа за развитието на българската текстилна индустрия и фирмите от сектора.

-

По данни на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил ( БАПИОТ ), 80 % от фирмите от сектор текстил и облекло в страната работят по поръчки за външни възложители, главно от европейския пазар. Българските фирми могат да се похвалят с висококачествена изработка , кратки срокове на производство и доставка и възможности за изпълнение на сложни бутикови серии. Шивашките фабрики в страната предлагат добри условия на труд, разполагат с обучен персонал и високо технологично оборудване. Всички тези показатели привличат чуждестранния интерес и обуславят възможностите за инвестиции в сектора.

Модният бранш договаря изработването на  колекции една година напред,  но в момента договорите се забавят или не се сключват, количествата и цените падат, сроковете за изпълнение са още по-кратки. Според анализите на БАПИОТ спрямо същия период на миналата година поръчките са намалели с около 50%, което принуждава някои от предприятията да прекратят своята дейност. От фирмите, които произвеждат текстил в страната, работещите са едва 4-5.

Предприятията за производство на облекло са принудени да внасят платове, което води до оскъпяване на  крайния продукт. До миналата година браншът осигуряваше около 140 хиляди работни места. В момента само в Русе и региона работните места от  9 хиляди са намалели на 7 хиляди.

Бързо развиващата се и просперираща в последните години шивашка индустрия сега е сериозно застрашена да изгуби извоюваните позиции, ще последва масово съкращаване на работни места, както и невъзможност на фирмите да обслужват кредитите си, задълженията към персонала и НОИ.  За да може бранша да преодолее икономическата и финансова криза, да се избегне висока и трайна безработица и да останат фирмите конкурентноспособни, БАПИОТ счита че са необходими неотложни мерки от страна на правителството в подкрепа на сектора, а именно:

1. Временно отпадане на осигурителните прагове, намаляване на осигурителната тежест и премахване на наказателната лихва при просрочване на внесени осигуровки за периода на кризата за всички отрасли.

2. Допълнителни кредитни линии за осигуряване на оборотни средства на предприятия, които имат добри икономически показатели, предоговаряне на кредитите и намаляване на лихвите на банките.

3. По-ефективни и бързи мерки от страна на правителството в борбата с нерегламентирания внос на облекло и текстил и сферата на «сивата» икономика.

4. Подобряване на системата за управление на риска в НАП и възстановяване на 80% от ДДС преди приключване на данъчната проверка за фирмите, които са с добра репутация и доказано добри данъкоплатци.

5. Да не се изплащат помощи за безработни на хора, със стаж и квалификация, за които в бюрата по труда има заявени свободни работни места.

6. Замразяване цените на газта и тока.

7. За да бъде запазен социалния мир синдикатите да проявят разбиране за ситуацията  и да не предявяват искания към работодателите за увеличение на заплатите.

8. Да бъде създадена работна група от МИЕ, ИАНМСП и БАПИОТ  и да се създаде план на действие за промотиране на бранша в страната и чужбина. От държавния бюджет и ОП «Конкурентноспособност» да се отделят средства за участие в международни модни  изложения, бизнес мисии и форуми.В тази дейност правителството да активизира ресурсите на външнотърговските ни представителства  в чужбина за организиране на специализирани търговски мисии, привличане на клиенти за бранша и за популяризиране предимствата на България,  като място за производство на качествени облекла и инвестиции.

9. Правителството да приеме наредба за задължителни униформи в училищата, които да бъдат ушити в български фирми с доказани предимства и капацитет.

БАПИОТ настоява за спешно предприемане на бързи действия, с цел запазване на международните пазарни позиции, вложените инвестиции и избягване на сериозни работни съкращения.