English Начало Контакти

Информация за пресата

„ Пазар на труда - проблеми, добри практики и решения" бе водещата тема на тазгодишната работна срещна на БАПИОТ

 

В края на юни 2008 г. в Трявна се проведе работна среща на членовете на БАПИОТ посветена основно на пазара на труда. Събитието съвпадна с рождения ден на асоциацията, която отпразнува 10 години от своето създаване.

На срещата бяха обсъдени актуалните проблеми на бранша, свързани с липсата на работна ръка, актуализацията на работните заплати, производствените цени и производителността в предприятията. В дискусиите по тези теми взеха участие повече от 80 собственици и представители на фирми - производителки на облекло и текстил от цялата страна.

Присъстващите обявиха, че има недостиг от около 15 хил. работници за цялата страна, или 10% от ангажираните към момента 156 хил. души в текстилния сектор.

Ситуацията в цялата страна е тежка и липсата на кадри се оказва рискова за развитието на българския текстилен бизнес. Обсъдени бяха възможностите за внос на работна ръка от Виетнам и/или създаване на смесени дружества с чуждестранни компании и пренасяне на част от производството извън страната. Конкретни примери и идеи за реализирането на подобни проекти представиха г-жа Магдалена Стоянова (фирма „МАГИК" ) и г-н Кольо Райнов                 ( „ТехноИмпекс" АД).
В резултат от дискусията се стигна до решението да се търсят пътища за промяна на условията за внос на работна ръка от страни извън ЕС и по-конкретно за премахване на ограничението, според което едва 10% от персонала на българските фирми може да са чужденци, както и за премахване или чувствително намаляване на изключително високите такси за получаването на разрешение за работа на чуждестранните работници и за издаването на визи за тях.