Информация за пресата

„Текстил, облекло, обувки : Покупките намаляват, надеждите – не. Малкият текстилен бранш отговаря на предизвикателствата и конкуренцията с гъвкавост.”

В резюме :

„Постоянно адаптиращи се. Такива са принудени да бъдат малките и средните фирми от текстилния бранш, за да оцелеят в кризата.......

Тенденциите в Европа имат пряко отражение на българските компания в сектора, тъй като преобладаващата част от тях работят по поръчка на чужди възложители.

През 2011 г. основните опасения на професионалистите от шивашката индустрия бяха до голяма степен фокусирани върху високите разходи за консумативи. През 2012 г. страховете на сектора са насочени към ниското потребление, което се наблюдава навсякъде в Европа.

Валерия Жекова, председател на БАПИОТ, определя 2011 г. като добра и се надява 2012 г. поне да не е по-лоша. "Има поръчки към фабриките, но цените, които плащат възложителите на българските фирми, падат. Най-голям е интересът на западните партньори към изработването на бутикови къси серии. Още не е ясно каква ще бъде следващата година, но за 2014 прогнозите са добри, тъй като се очаква ръст на потреблението в Европа", казва Жекова.”