English Начало Контакти

Съобщения от БАПИОТ

Български фирми от текстилната индустрия на бизнес посещение в Украйна

С цел проучване възможностите за двустранно сътрудничество и създаване на нови успешни бизнес контакти, представителна делегация на българската текстилна индустрия посети Украйна.

 

По инициатива на г-н Пламен Бобоков - почетен консул на България в Украйна, Магдалена Стоянова ( МАГИК), Валерия Жекова (И.Н.А ТРЕЙДИНГ), Антоанета Антонова (АНТОАН ВИЛ), Даниела Симеонова (НОВА ЛИНИЯ), Камен Обрешков (МАРКАМ), Данаил Милчев (ДАНИНИ), Красимир Иванчев (ОПТИМА ВКР) и Чавдар Иванов (ЧАРЛИНО), се срещнаха с местни бизнесмени и обсъдиха възможностите за съвместен бизнес.

 

По данни, представени от г-н Олег Муратов, зам.областен управител на Одеска област, само през изминалата 2007г. потреблението се е увеличило с 25%. Украйна има потенциал за успешно развитие на вътрешния пазар и българските фирми имат реални възможности за представяне и участие, особено с облеклата от средния ценови сегмент. Георграфската близост между двете страни, липсата на езикови бариери и сходната култура, могат да бъдат посочени, като част от предимствата на бъдещи бизнес партньорства. Но желанието за инвестиции в района е затруднено от липсата на професионален опит и високото ниво на безработица.

 

Участниците в българската делегация подкрепиха идеята за реализацията на българо-украински дружества, като проектът предвижда предварително обучение на част от украинските кадри в България. Специализирани програми в рамките на 1-2 години ще позволят на обучените кадри да заемат ръководни позиции в новосъздадените български или смесени фирми за производство на облекла.