English Начало Контакти

Съобщения от БАПИОТ

БАПИОТ / Българската Асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил / отпразнува 10 години от своето създаване

От 13  до 15 юни 2008 в Трявна се проведе годишната пролетна среща на членовете на БАПИОТ с водеща тема „ Пазар на труда – проблеми, добри практики и решения”. Събитието съвпадна с рожденния ден на асоциацията, която отпразнува 10 години от своето създаване през юни 1998 година. Специален гост вечерта бе Памбос и неговата латино трупа.

През деня на разширена работна дискусия на бранша участваха повече от 80 собственици и представители на фирми – производителки на облекло и текстил от Русе, Габрово, Пловдив, София, Варна, Балчик, Гоце Делчев, Търговище.

Акцентът на срещата засегна актуални проблеми в текстилната индустрия, свързани с липсата на работна ръка, актуализацията на работните заплати и производствени цени.

Присъстващите представителите на тектилния сектор в България обявиха недостиг от около 15 хил. работници за цялата страна, или 10% от ангажираните към момента 150 хил. души в текстилния сектор.

Ситуацията в страната се очертава критична и липсата на кадри се оказва рискова за развитието на българския бизнес. Напълно реалистично се разгледаха възможностите за внос на работна ръка от Виетнам и/или създаване на смесени дружества с чуждестранни компании и пренасяне на част от производството извън страната. Конкретни примери и идеи за реализирането на подобни проекти представиха г-жа Магдалена Стоянова (фирма „МАГИК” ) и г-н Кольо Райнов ( „ТехноИмпекс” АД)


В резултат от дискусията се достигна до решение за предоговаряне на условията за внос на кадри от страни извън ЕС. В най-скоро време БАПИОТ ще излезе с официално становище пред министерството на икономиката и труда в България. Според членовете на асоциацията, основната пречка е законовото ограничение , според което едва 10% от персонала на българските фирми може да са чужденци, както и изключително високите такси при издаването на визи за чуждестранни работници.

В момента фирмите от страната произвеждат продукция на световно ниво, както за вътрешния, така и за международния пазар.По непотвърдени данни, общите им годишни инвестиции надхвърлят 50 млн. EUR.

Снимки : личен архив БАПИОТ / МАРКАМ

Честит Рожден Ден, БАПИОТ !

В ритъма на ПАМБОС !