English Начало Контакти

Анализи

Годишен доклад на Световната търговска организация (СТО) 2006 година Фокус върху търговията с текстил и облекло

 

Коментар на Еуратекс:

В публикувания в средата на годината доклад СТО посвети кратък анализ на промените, които са се случили търговията с текстил и облекло през 2005 година.

 

Въпреки, че четенето на този доклад ни оставя със смесени чувства той е ясен индикатор за това как международни организации и политици ще анализират за в бъдеще бързите промени, случващи се в света на търговията с облекло и текстил.

В стойностно изражение световната търговия с текстил и облекло се е увеличила с 5%. За сравнение през 2004 година увеличението е било с 12%. Частично това се дължи на спада в икономическия растеж в световен мащаб и на по-нискя курс на долара. СТО отбелязва, че „няма увеличение на общия ръст на вноса, но се наблюдават сериозни размествания от гледна точка на основни доставчии на отделните пазари". Лъвския пай се пада на Китай с около 31% от общата стойност на световната търговия с облекло и текстил, от която е изключена вътреобщностната търговия в рамките на ЕС.

Седемте страници на доклада подчертават, че пазарите на ЕС и САЩ са се развили по подобен начин и това развитие е базирано на следните елементи:

  • Вносът през първите месеци е нарастнал повече от средния ръст на вноса в световен мащаб, но е останал по-нисък от 2004 година;
  • Най-голямо увеличение на вноса се наблюдава от Китай и Индия;
  • Силно е намалял вносът от азиатските страни с високи доходи и от северно-африканските страни;

Анализът на СТО подчертава, че:

  • Ръстът на вноса от страни, върху които преди е имало наложени ограничения е бил очакван;
  • Ръстът на износа от Китай само е подчертал вече съществуващи тенденции, които са били наблюдавани още от 2000 година.

Авторите на анализа отбелязват, че отново наложените ограничения на вноса от Китай от страна на ЕС и САЩ са имали ограничен ефект и че „заплахата за разбиване на пазара", която е използвана като обосновка на тези ограничения не е била ясно очертана в резултатите ог анализа на дългосрочните тенденции в развитието на производството и заетостта в двата региона (САЩ и ЕС).

На края докладът задава въпроса защо развитието на цените в световната търговия с облекло и текстил не е оказало ясен натиск надолу върху цените на индустриално ниво. Въпреки, че не са направени твърди заключения авторите на доклада, акцентират на факта, че „въпреки резкия спад на китайските цени през миналата година те в общия случай не са паднали под цените на подобни изделия, внасяни от други страни".....

Следва съкратен превод на даклада.

Някои данни от света

Ръстът на търговията с текстил и облекло през 2006 г.  възлиза на 4%, в сравнение с 2005, когато той е бил 12%. Този спад се дължи на ниската цена на долара и слабия ръст на световната икономика . СТО отбелязва, че тази тенденденция се дължи на общото преструктуриране на световната икономика, в която все по-голям дял в производството поемат страни като Китай и Индия. Тези тенденции са прогнозирани и  не изненадват специалистите.

Търговията с текстил и облекла

След окончателното подписване на договореностите в края на януари 2005 г. голяма част от вниманието на световните купувачи се насочва към възможността да изнасят квотови количества от Китай. На световен мащаб на тази сцена неизменно присъстват губещи и печеливши страни. Пазарът е  глобално либерализиран. Рано е да се прогнозира как ще изглежда той след няколко години, но едно е ясно, че голяма част от поръчките  са пренасочени към Азия.

 

Международната търговия с текстил и облекло играе важна роля в икономиките на много страни и определя тяхната интеграция в световната икономика. Днес секторът е доста важен за малките и средно големи държави.  Развитите страни осъществяват повече от половината от търговския световен оборот в тази област. В никоя от другите категории стоки развитите страни не  влияят по такъв динамичен начин на световния пазар. Въпреки това търговията с текстил и облекла не се развива бурно в ЕС. Тенденцията е спадане на оборота с тези стоки от 2000 г. насам. Някои от търговците на този пазар бележат положителни резултати  и това са онези от тях, които са ориентирали покупките си към страни с по-ниска стойност на работната ръка.

Най-големите световни пазари, тези които осъществяват повече от половината  от търговията на текстил и облекло са Канада, САЩ и ЕС. След  падането на квотите и тяхното повторно връщане се очакваше голямо преструктуриране на световната търговия, но все пак положението не се промени толкова съществено. Световните тенденции са прогресивна либерализация и елиминиране на квотовите ограничения.

 

След повторното въвеждане на експортни такси  от Китай в началото на 2005 г. и тяхното частично премахване към юли същата година се почувства лека промяна към увеличение на  импорта от този основен за Европа и САЩ доставчик.

Развитието на текстила и облеклото през 2005 г.

Като преломна година в световната търговия в областта на текстила и облеклото се смята 2005 г. За  2005 г. ръстът в бранша е 5%, в сравнение с 2004 г., когато тази цифра е била 12 %. По-бавното развитие се дължи на ниския икономически растеж в ЕС и ниския долар. Китайския пазарен дял бележи бум в 2005 - 25 процента.

Не е за подценяване и ролята, която играят на този пазар и останалите други 6 азиатски страни, като на първо място Индия, следвана от Индонезия, Пакистан, Бангладеш, Камбоджа и Йордания и Перу. Тези страни са увеличили износа си за САЩ с около 17 процента.

Бързия растеж на китайската икономика и завземането от нея на все по-голям дял от световния пазар беше предсказано. Тази тенденция се очаква да продължава и в следващите четири години. В  сравнение с това ЕС и САЩ постепенно намаляват своят пазарен дял в световен мащаб. С други думи, увеличаващия се внос в европейските страни и САЩ на текстил и облекла от Китай, влияе изключително много на доставчиците от останалите страни.

За отбелязване е , че квотовите ограничения все пак влияят върху импорта на текстил и облекла в САЩ. За някои категории стоки, където  бяха наложени по-големи квотови ограничения, увеличението във вноса е само 4 процента, но в други категории като бебешките облекла и ръкавиците, вносът в САЩ на тези стоки се е увеличил с около 50% за 2004 г. Ето защо не е изненадващ факта, че за първите девет месеца на 2005 г. , вносът в САЩ на някои стоки се е увеличил до 3 пъти. За Европейският съюз тези цифри са съответно 168% увеличение на вноса за стоки с ниско ограничение и 17 процента за деветте категории стоки, за които е наложено ограничението през май.

Като обобщение може да се каже, че импорта от Китай за ЕС през последното тримесечие на 2005 г. се е увеличил с 50%., което изпреварва 27-тното увеличение за същия период към САЩ.

 

Непрекъснато растящият внос влияе съществено и върху местното производство. За периода 2000-2004 г. в САЩ се забелязва спад на местното производство - средногодишно с  6,5%. Съответно се намалява и ангажирането на работната ръка в бранша. Само за октомври 2005 г. са освободени около 280000 работници от бранша.

Производството на текстил в ЕС спада годишно с 15%, а на облеклото с около 25% / период 2000-2004 г./. Тези цифри намаляват през 2005 г., когато спада в производството на текстил е 5%, а на облекла 10%. Ангажирането на работната ръка в бранша спада със 7,6 % годишно.

Производството на текстил в двата региона е по-благоприятно, отколкото това на облеклото. Това се дължи на три основни факта. Първо - производството на текстил е по-интензивно, отколкото производството на облекла. Второ - някои страни развиват високи технологии в производството на текстил /техническия текстил/.  Трето - преференциалните споразумения и специфичните правила за произход предпазват текстилната индустрия на тези два региона.

 

Ценовото развите в международен план може да бъде обсъдено на различни нива. Цените на текстил и облекла, внасяни от Китай в САЩ през 2005 г. бележат значително намаление. За някои стоки, които са ограничени с квота, може да се каже, че се наблюдава увеличение на цените от 1 до 3,5 процента. Цените на  преждите от памук намаляват с около 17%.

Цените на текстила и облеклото, внасяни от Китай в Европа за 2005, според европейската комисия нямат съществени разлики с тези от предходните години. Единствено за 9-те категориите стоки, които през май 2005 г.попадат под квотови ограничения може да се каже, че бележат ценово увеличение в границите от 5 до 36 процента, като средно тази цифра е 22 процента. Най-обобщено казано цените на текстилните изделия, внасяни от Китай са сравнително стабилни, а цените на стоките варират според ограниченията и покачващия се жизнен стандарт в Китай.

Световната търговия с текстил и облекло през следващите години, може да се характеризира с нарастване на консумацията от средния потребител. Консумацията на облекла и обувки в САЩ през последните години значително изпреварва ръста на внасяните продукти. Очаква се след постепенното намаляване на квотовите ограничения, и особено след тяхното пълно отпадане, китайското влияние на световния пазар да бъде още по-значително. Източник: Доклад на СТО за 2006 г.