English Начало Контакти

Анализи

Пазарът на облекло във Великобритания

Общия пазарен продукт във Великобритания е най-висок в страната през 90-те години. Тя е на първо място пред страните от Европа и Швейцария.  Икономическия растеж може да се определи като бомбастичен. Стопанското развитие на страната търпи сравнение само с това на САЩ. Някои болезнени структурни промени във Великобритания дадоха положителен резултат на растеж, който през 2004 г. достиг-

на 3,2%. По-голяма част от собствеността на производствените единици е в ръцете на частни предприемачи, а безработицата е сравнително ниска - 4,8% за 2004 г.

Великобритания е една от трите най-големи страни в ЕС, но все още не е въвела европейската парична единица. Особено след навлизането на еврото в началото на 2002 г., вносът на облекла и други стоки изигра благоприятна роля за стабилизирането на английската лира. Общо казано, Великобритания все още се намира под влиянието на структурните реформи, започнати от г-жа Тачър - приватизация, дерегулация и либераризация на пазара на работна ръка, които довеждат до  положителното развитие на британската икономика.

Пазарът на облекла - размер

Великобритания се счита за втория по големина пазар на облекло в Европа, след Германия. Великобританците, наред с австрийците се смятат за най-големите потребители на облекла в Европа. Докато експорта и импорта в тази страна са в непрекъснат възход, то местното производство постепенно замира. Като резултат от този факт, може да се каже, че пазарът е силно зависим от страните, произвеждащи текстил и облекла.

Опирайки се на данни, изнесени в специализираното немско списание „Текстилвиртшафт", обемът на пазара на облекла в Англия е 33 бн лири стерлинги, с нарастване през 2004  с 3,5%.

Пазарни характеристики

 

В последнните години консуматорският „бум" леко намалява. Продажбите нарастват с около 1,9%. Голямата аудитория на английски купувачи става все по-чувствителна към цените на облеклата. Крилатата фраза „да изглежда добре и да струва по-малко" става девиз на средния британски потребител. Тази позиция дава възможност на така наречените „търговци на обем" да правят все по-големи обороти. За пример може да се посочи To Seven, който е реализирал стокооборот от облекла в рамките на 2,5 бн лири стерлинги за 2004 г.

Въпреки това, някои от потребителите все още държат да купуват облекла с изключително качество и на високи цени. Доброто икономическо развитие на икономиката във Великобритания определя и силата на покупателната способност. Милионерите в тази страна са се увеличили с около 80% за периода 2001-2004, което определя и стремежът към луксозни стоки и ориентация към дизайна на скъпи маркови облекла.

Повечето купувачи с високи доходи се намират във възрастовата граница между 50 и 60 год. Производителите, предлагащи изключително качество намират добра реализация на английския пазар.  Доброто качество също е важно и за по-младите купувачи. Както по-възрастните, така и младите купувачи държат изключително на марковото облекло. Най-често младите потребители не могат да си позволят маркови облекла и тогава те се обръщат към своите родители, като държат да носят дрехи с модерен дизайн.

Нарастващата популация и политиката на правителство за увеличаване на населението във Великобритания, в близките години ще доведе до увеличаване на потребителската група между 39 и 59 г. Също така пазарът на облекла е по-скоро ориентиран към момичешките и дамски дрехи - 68%.

Великобритания е най-големият пазар в европа на официални и вечерни облекла. Трябва да се наблегне също, че официалното облекло сред децата е много голяма ниша в Англия, поради задължителните униформи във всички училища. Това оказва и допълнително влияние върху вкусовете на населението като цяло. Облеклата за свободно време, чиито обем на продажби търпи непрекъснат възход в останалите европейски страни, има също голямо значение и за великобританците. Все повече се продават мъжки и дамски якета +1%, панталони - дамски и мъжки + 3% и плетени жилетки и джемпъри +3%.

Консуматорски навици

Облеклата във Великобритания се продават главно в големи вериги от магазини с известни марки - 52%, супермаркетите  и каталожната търговия заемат около 10% от пазара, магазини за спортни облекла - 6%, а независимите търговци заемат 14%  от пазарния дял.

Стабилната икономическа ситуация в страната, ниското ниво на безработица и повишаващия се жизнен стандарт, позволяват на населението да пазарува с лекота.

Импорт

 

Докато производството в страната непрекъснато намалява, то импорта на облекла бележи ръст. Стабилността на английската лира също увеличава възможностите за атрактивност на импортните сделки. Като логична последица световните статистики отбелязват, че импортът на мъжки и дамски облекла непрекъснато расте през последните няколко години. За отбелязване е по-големия обем от внасяни дамски дрехи, спрямо мъжките. Със стабилно  нарастващата покупателна способност на населението може да се каже, че във Великобритания повече от всякога се продават всякакви видове облекла.

Все повече нараства вноса на трикотажни облекла - 8% за периода от 2002 до 2004 г. Неевропейските производителите на трикотаж, внасящи във Великобритания е 65%.

Непрекъснато расдте и вносът на конфекционни качествени облекла. Въпреки лекия спад  на консумацията /1%/ , потребителите непрекъснато купуват - костюми, екипи, поли, панталони, блузи, палта и анораци.

Големи търговци на едро

 

Поради западането на местното производство и увеличаването на импортните възможности,  Великобритания дава добри перспективи на модерните и бързореагиращи производители и търговци. 74,4%  е делът на неевропейски производители, внасящи различни видове облекла на стойност около  9,7 бн евро от общо 13,1 бн евро общ оборот за 2004 г. /данни Евростат/.

Най-големите доставчици на облекла са Китай, Турция, Бангладеш, Италия и Хонг Конг. В сравнение с останалите страни, внасящи облекла в Англия, Шри Ланка бележи увеличение на вноса си за страната с 21%.  Значително е нарастнал стокооборота и с Бангладеш, Пакистан, Испания. Губещите страни са Белгия, Португаля и Хонг Конг.

Търговска структура

 

Британската мрежа от разпространители е световноизвестна. Големите имена в бранша са Debenhams, John Lewis, Selfridger, Harrods. Въпреки, че се очакваше спад в търговията през юли 2005 г., повлиян от терористичните атаки, резултатът през ноември се оказа не толкова лош. Отбелязано бе 4,6%тно увеличение на продажбите в сравнение с предходната година.  Десет големи компании контролират на практика 40% от пазара на облекла в Англия. Най-големите играчи в тази структура са "Arcadia Group" и "Next".

Развиващия се мениджмънт на веригите за доставка също изменя генерално цялата търговска структура. Това се отнася и за Великобритания, където високото и качествено образование засилва този процес. Търговците се стремят непрекъснато да оптимизират сроковете и начините на доставки. Началник-отделите за доставки в търговските вериги видоизменят своята роля, като се превръщат и в маркови мениджъри. Целта е да не се задържат щокови количества  и да се увеличават оборотните капитали.

Конкуренцията при производителите също е градивна и води до внедряване на нови технологии, подобряване на обслужването и да поддържане на световните стандарти. Само фирми, отговарящи на тези условия могат да останат в списъка на доставчиците за британския пазар на облекло.

Водещи търговци

 

За английския купувач освен цената на изделието  изключително значение вече има и привлекателния интериорен дизайн на магазините и  перфектното обслужване. Консуматорите са готови да инвестират в продуктите, но затова очакват съответното ниво на предлагане на стоките. Пазаруването на дрехи за тях е удоволствие, специално събитие, което трябва да предлага и голяма доза забавление в съответния магазин.

Промените в предлагането на облекла изискват усилия и инвестиции от страна на техните разпространители.

BHS /Британски магазини за дома/ прави едни от най-големите обороти на облекла в страната. Веригата от магазини предлага изключително разнообразие от стоки, прави атрактивни сезонни намаления и апелира към купувачите, които искат да пазаруват повече за по-малко средства, предлага по-голям избор и атрактивност. Залага на  пазаруването тип „приключение", предлагайки различни забавления за родители и деца.

На базата на проучвания направени от MARKS&SPENSER, пазарът е разделен на три сегмента:

  1. Световно-ивестни търговски марки,
  2. Бързия „еднократен" дизайн,
  3. Търговски артикули за широко потребление на ниски цени.

Позовавайки се на световни изследвания 35% от интернет купувачите във Великобритания, пазаруват облекла. Традиционни търговци като John Lewis, Tesco, Argos и  Next печелят на практика от този вид търговия. Експерти предсказват, че в рамките на 10 години, 15% от оборота на света ще се движи от електронната търговия.

Борбата за средния сегмент на пазара ще става все по-жестока. Най-добри шансове разширяване на пазарния дял имат супер и мегамаркетите.  Тези участници в търговския процес бележат пазарен ръст от 16% за периода 2001 - 2006 г.

Един от водещите доставчици в разпространението и продажбите на облекла във Великобритания е ARCADIA Group /с оборот за 2004 г. 1,02 бн евро/, също така добра позиция на пазара заема и NEXT с 333 магазина и оборот 1,09 бн евро.  Друг значителен за английския пазар търговец е  BHS  със 160 магазина. C&A един от най-големите търговци на облекла в Европа се опитва да оцелее във Великобритания, срещайти редвица маркетинг и продажбени проблеми, като накрая фалира с големи загуби. За разлика от това в Германия споменатата верига е модернизирала методите си  на продажби и бележи успехи. Лидера в детското облекло в страната е веригата ADAMS.

 

Независими търговци - 14% от пазарния дял. Все повече намалява тяхното значение на пазара, като повечето от тях не правят директен внос , а се снабдяват със стоки от асоциациите-купувачи.

Вериги от мазагини

Един от водещите доставчик в разпространението и продажбите на облекла във Великобритания е ARCADIA Group /с оборот за 2004 г. 1,02 бн евро/ и с 2321 броя магазини в цялата страна. Веригата включва и артикули за дома, а също и продукти на известни марки като Doroty Perkins, Evans, Top Shop, Miss Selfridge и Wallis, марките за мъжки облекла Burton Menswear и Top Man. Заема 6% пазарен дял и позицията й непрекъснато расте. Характерното за политиката на фирмата, е че за всеки продукт има отделен екип, който се занимава с доставките.

Веригите от луксозни магазини  на традиционните английски марки като BURERRY'S, BARBOUR и PRINGLE играят изключителна роля сред купувачите с високи доходи.

BURERRY'S бележат допълнителни успехи с разчупването на своите колекции и въвеждане на модените тенденции в тях.  Същия успех отбелязаха и други известни вериги, които комбинираха класическия стил с настоящите модни тенденции.

Както в повечето европейски страни, така и във Великобритания на пазара държат позиции известни компании като H&M, ZARA, MANGO. Конкуренцията между тях и магазините, които правят големи разпродажби е доста силна. За сега известните имена печелят борбата. Те успешно  следват модните тенденции и предлагат голямо разнообразие на купувачите. Бързите доставки в рамките на 4 седмици, хитови модели, продавани от 7-30 дни, светкавични разпродажби и зареждане с нови модели - това е формулата на успеха в тези вериги от магазини.

 

Веригата MARKS&SPENSER заема лидерското място по брой магазини и продажби във Великобритания, с годишен оборот от около 1,74 бн евро. Въпреки спада на продажбите в предишните години, след реконструкция на магазинния интериор и съсредоточаване на капиталите във Великобритания, безспорно M&си остава лидерът на британския пазар. Голямо разширение на оборотите, веригата отбелязва в областта на мъжкото облекло. За следващите години M&S планира да обяви агресивна ценова политика, което ще повлияе още повече на потребителския интерес.

Поръчки по пощата - Лидерите на този вид търговия са GUS /Great universal stores/ и Littelwoods, Home shopping, в кооперация с  Arcadia и Empire Stores /френска верига от магазини/. Този вид търговия е загубила пазарен дял от 10% през последните две години. Това се дължи на факта, че ползването на каталози удължава сроковете за доставки.  Доста дългия период на организация по създаването и разпространението на самия каталог не дава възможност да се реагира светкавично на модните тенденции.

Директните доставки на конфекционни облекла за големите марки се извършват главно от Източна Европа и Северна Африка. При трикотажа директният внос от е от Китай и Турция. Британските производители концентрират усилията си върху дизайна, продажбите и маркетинга. Марките продават продуктите си чрез добре организирани дистрибуторски канали, което отговаря на тяхната маркетингова стратегия.

Централизирани асоциации за закупуване на облекла - това е начин за малките търговци да се снабдяват с продукция.  Влиянието на тези асоциации е твърде ниско, поради факта, че във Великобритания разпространението на облекла е концентрирано в ръцете на определен брой международни компании с известни имена.

Изложения

В последните години, Великобритания придобива все по-голям имидж и играе важна роля в областта на дизайна. Не без значение за това е и подкрепата на английското правителство. Британския дизайн се определя като авангарден. Като последица, английските изложения и панаири придобиват все по-голямо международно значение.

Най-популярното изложение в страната е  London Fashion Week, по  време на което паралелно се провеждат -   Pure - за класическа мода,  Moda UK - дамски и мъжки облекла и аксесоари, Margin London - дизайнерски решения. Изложението за детска мода е Premier Kids. Източник: Sippo - Швейцария