Анализи

Българите купуват по-малко дрехи и мебели, харчат за лекарства и козметика

Българинът е намалил покупките на дрехи, мебели и битова техника и вместо това харчи повече за лекарства, козметика и горива. Това показват данните на Националния статистически институт за търговията на дребно.

Те отразяват покупките на домакинствата и могат да се използват като ориентир за възстановяване на потреблението, което пък е един от най-точните показатели за това дали българите се усещат излезли от кризата. Последното изследване на НСИ показва, че на месечна база (спрямо април) търговията на дребно отбелязва ръст с 0.4%, а на годишна база повишението е 1.6%.

Статистиката сравнява оборотите в търговията на дребно с миналогодишните по цените за миналата година, което означава, че спадовете отразяват и по-малки количества от закупените стоки.

От разбивка на годишните данни се вижда, че продадените от търговските обекти дрехи и обувки намаляват с 3.8%, а продажбите на мебели, битова техника и други стоки за бита спадат с 2.3%.

Най-сериозно пък са нараснали покупките на горива - със 7%, на лекарства и козметика - със 7.2%. Сред стоките, чието потребление нараства по-слабо, са още компютрите и мобилните телефони - с 2.0%, и като цяло електронната търговия - с 1.7%.

Друга тенденция, която НСИ показва, е търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия да се мести от неспециализирани към специализирани магазини. Като цяло обаче продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия намаляват с 1.8% на годишна база.

Източник : Дневник.бг