Анализи

Розово бъдеще за собствените марки

В условия на криза повече от всякога можете да видите между регалите потребители, които търсят изгодното съотношение цена/качество. Без съмнение обаче тази тенденция в пазаруването ще продължи и след карая на кризата, смятат от компанията за пазарни и маркетингови излседвания "Нилсен". Според тях ще продължи тенденцията купувачите да бъдат все така пестеливи и да пазаруват в магазини, които всекидневно предлагат ниски цени.

Резултаите са от изследване, което агенцията е провела онлайн сред 27 000 души от 53 страни, през 2010 г. и публикува в началото на март т.г. В тях ясно се вижда, че собствените марки (private labels) на веригите ще имат успешно бъдеще. От една страна над половината анкетирани са казали, че са купували повече продукти от собствени марки в настоящите условия, но по-впечатляващото е, че 91% от всички заявяват, че ще го правят дори когато икономиката се възстанови.
Вече над две десетилетия веригите продължават да предлагат все повече собствени марки в нарастващ брой продуктови категории. Жертва на тази трансформация на пазара стават малките и средните по големина марки, които биват делиствани* за сметка на новите си конкуренти. Като цяло водещите марки от различните категории не изпитват негативни последствия в резултат на описания процес. По данни на агенцията в Европа, където собствените марки са най-добре развити, пазарният им дял е средно 35%. В САЩ този дял е все още под 20%. В България, която не е сред 53-те изследвани страни, собствените марки увеличават бавно дела си от 2004 г. насам, но друго изследване показа, че през третото тримесечие на 2010 г. за първи път потребителите са похарчили по-малко за покупка на такива.

Наблюдава се и друга тенденция – все повече вериги са склонни да рекламират марките си на на национално ниво, което със сигурност ще допринесе за продължаване на растежа им. Имиджът на т.нар. private labels става все по-добър и еволюцията им вече е довела до положение, при което много от тях са на ценови нива над най-ниските в категориите. С увеличаването на позициите със собствени марки в магазина те естествено заемат все повече физическа площ на рафтовете, а това пък води до по-добра познатост сред потребителите.  

Производителите на останалите марки все повече си дават сметка, че трябва да третират марките на веригите като нормална конкуренция и простите акции със сваляне на цени няма да имат дълготраен ефект. И макар че марковите продукти все още държат по-големите дялове в категориите, собствените марки са конкурентни в сегмента value-for-money (добро съотношение цена/качество бел.ред.). А това е което днешните купувачи търсят.

Източник : Регал.бг