Новини

Г-н Бертрам Ролман, зам.-председател на БАПИОТ, бе част от официалната бизнес делегация, придружаваща президента на България Росен Плевнелиев на държавната му визита в КНР

Българският президент е първият държавен ръководител, който посети Китай през 2014 г., това е и първото държавно посещение на български президент в азиатската страна от 15 години насам. Посещението премина под знака на 65-годишнината от установяването на двустранните дипломатически отношения между България и Китай.

На 15 януари в Шанхай се проведе Втори китайско-български бизнес форум с участието на българския държавен глава. В Пекин също бе проведена среща за създаване на първи контакти и размяна на визитки. Делегацията на държавния глава бе придружена от над 30 представители на българския бизнес, водени от главния изпълнителен директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Евгений Иванов. В бизнес делегацията сред представителите на бизнеса бяха компании от секторите на информационните технологии и производството на дигитални продукти, производство и дистрибуция на вина и храни, производството на енергия от възобновяеми източници, текстилната индустрия, фармацията, екотехнологиите и производството на екопродукти, туристическия и консултантския бранш, изграждането на спортни съоръжения за катерене. 

 

Г-н Бертрам Ролман сподели с представителите на БАПИОТ за изключително силен интерес от китайска страна към българския бизнес във всички представени сектори. В потвърждение : на срещата в Пекин са се включили над 80 китайски фирми, а в Шанхай – около 300.

 

Специално китайският журналист Саша Чен е изявил желание да подготви материал за българския сектор Текстил и облекло и фирмите от бранша по материали, вече предоставени от екипа на БАПИОТ.